Προγραμματιστική Διεπαφή Εφαρμογών (API) για την πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα.
Προγραμματιστική Διεπαφή Εφαρμογών (API) για την πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα.
Η Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Περιφέρειας παρέχει πρόσβαση στα δεδομένα μέσω δικτυακών υπηρεσιών:
Όλες οι υπηρεσίες βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα ανταλλαγής γεωχωρικών δεδομένων (OGC, ISO), διευκολύνοντας σε πρακτικό επίπεδο την πρόσβαση στα δεδομένα από διαφορετικά λογισμικά. Τα χρησιμοποιούμενα πρότυπα και οι βασικές λειτουργίες που εξυπηρετούν, είναι:
Χρήση Υπηρεσιών
Οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνται καταρχάς στην εφαρμογή της Γεωπύλης. Όλες οι λειτουργίες της εφαρμογής βασίζονται στις λειτουργίες των υπηρεσιών.
Οι χρήστες μπορούν, επιπρόσθετα, να συνδεθούν στις υπηρεσίες και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σε λογισμικά CAD και GIS που είναι συμβατά με τα αντίστοιχα πρότυπα. Με αυτόν τρόπο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σε συνδυασμό με τα δικά τους, να τα επεξεργαστούν, να τα τροποποιήσουν χωρίς να χρησιμοποιούν τη Γεωπύλη. Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η χρήση των υπηρεσιών υπόκειται στους ίδιους όρους, όπως αυτοί αναφέρονται στη Γεωπύλη.
Στην πράξη, το σύνολο των λογισμικών ανοικτού και κλειστου κώδικα είναι συμβατά. Αναλυτικός κατάλογος μπορεί να βρεθεί εδώ. Ενδεικτική λίστα συχνά χρησιμοποιούμενων λογισμικών:
QGIS (ΕΛ/ΛΑΚ): το πιο διαδεδομένο ίσως λογισμικό GIS ανοικτού κώδικα
ArcGIS (κλειστού κώδικα): το γνωστό λογισμικό της ESRI
AutoCAD MAP 3D (κλειστού κώδικα): σχεδιαστικό πακέτο με δυνατότητες GIS
Προγραμματιστική Διεπαφή Εφαρμογών (API) για την πρόσβαση στα δορυφορικά δεδομένα.
Η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει τα δορυφορικά δεδομένα Sentinel σε εξειδικευμένους χρήστες και φορείς και μέσω Προγραμματιστικής διεπαφής εφαρμογών (API). Αυτό αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας στην κατεύθυνση επίτευξης της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η δημιουργία νέων ψηφιακών πεδίων και υπηρεσιών βασισμένων σε σύγχρονα δυναμικά διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα, είναι ικανή να ενισχύσει την εξυπηρέτηση των λειτουργιών της Περιφέρειας και των Δήμων μέσα από δομές διαχείρισης διαδραστικού χαρακτήρα, την ανάπτυξη νέων μορφών επιχειρηματικότητας και την χρήση του μοντέλου της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Η προγραμματιστική διεπαφή εφαρμογών (API) της Περιφέρειας, παρέχει πρόσβαση στα δορυφορικά δεδομένα Sentinel 1, 2, 3 (OLCI) & 5P του συστήματος Copernicus, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, μέσω προτυποποιημένων προηγμένων διαδικτυακών υπηρεσιών αναζήτησης και θέασης, σύμφωνα με τα πρότυπα του OGC (OGC Web Services – OWS) και συγκεκριμένα τις υπηρεσίες WMS/WMTS, WCS και WFS.
Η υπηρεσία WMS παρέχει άμεση πρόσβαση με πολλαπλά κριτήρια επιλογής (π.χ. ημερομηνία λήψης, νεφοκάλυψη, με ή χωρίς ατμοσφαιρική διόρθωση, με ή χωρίς τονική βελτίωση της εικόνας, μεθοδολογία αναδιάταξης) σε τυποποιημένα πολυφασματικά δεδομένα, όπως έγχρωμων RGB σύνθετων φασματικών καναλιών, για παράδειγμα True Color, False Color, Short Wave Infrared, αλλά και δεικτών (βλάστησης, νερού και εδάφους) όπως NDVI, NDWI, SAVI, S2REP, PSSR, PSRI, MTCI, LAI, EVI καθώς και την δυνατότητα δημιουργίας ιδιοποιημένων σύνθετων πολυφασματικών απεικονίσεων μέσω πράξεων μεταξύ όλων των διαθέσιμων μεμονωμένων δορυφορικών καναλιών. Με τη χρήση της υπηρεσίας αυτής είναι δυνατό να γίνει η προβολή των δορυφορικών εικόνων Sentinel σε έναν περιηγητή ή η προσθήκη της υπηρεσίας και η άμεση χρήση των απεικονίσεων είτε στο περιβάλλον του λογισμικού GET SDI Portal που διαθέτει η Περιφέρεια, είτε σε ένα περιβάλλον GIS, χωρίς να απαιτείται η μεταφόρτωση, η επεξεργασία ή ο μετασχηματισμός των δεδομένων. Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται μέσω μιας προσαρμοσμένης διεύθυνσης URL ενός στιγμιότυπου του διακομιστή η οποία θα δημιουργείται κατά τη διαμόρφωση της υπηρεσίας και τη δημιουργία του στιγμιότυπου.
Το πρότυπο Web Feature Service του OGC® παρέχει πρόσβαση στα γεωμετρικά (διανυσματικά) μεταδεδομένα των απεικονίσεων Sentinel και υποστηρίζει αρκετούς διανυσματικούς μορφότυπους, συμπεριλαμβανομένων των XML, JSON καθώς HTML και plaintext.
Το πρότυπο Web Coverage Service (WCS) του OGC® χρησιμοποιείται για να μπορεί ο χρήστης να ορίζει μια πρότυπη διεπαφή και λειτουργίες που του επιτρέπουν διαλειτουργική πρόσβαση σε χωρικά δεδομένα κανάβου (grid coverages). Με την υπηρεσία WCS παρέχεται πρόσβαση στα ακατέργαστα δεδομένα των απεικονίσεων. Μέσω αυτής, παρέχεται πρόσβαση στα ίδια προϊόντα και θεματικά επίπεδα όπως η υπηρεσία WMS με τη διαφορά ότι η πρόσβαση γίνεται σε ένα μεμονωμένο επίπεδο σε κάθε χρήση της υπηρεσίας. Πέρα από την πρόσβαση στα raster δορυφορικά δεδομένα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στα μεταδεδομένα των απεικονίσεων, με τη μορφή διανυσματικών χαρακτηριστικών. Όπως και με την υπηρεσία WMS, έτσι και η υπηρεσία WCS, είναι διαθέσιμη, μετά τη διαμόρφωση και τη δημιουργία στιγμιότυπου του διακομιστή.
Εκτός των υπηρεσιών WMS/WMTS, WFS και WCS παρέχεται και η υπηρεσία στατιστικής πληροφορίας (Feature Info Service – FIS), η οποία μπορεί να εκτελεί στοιχειώδεις στατιστικούς υπολογισμούς, όπως μέση τιμή, τυπική απόκλιση και υπολογισμό ιστογράμματος που προσεγγίζει την κατανομή των τιμών ανάκλασης στις δορυφορικές απεικονίσεις για μια περιοχή η οποία καθορίζεται σε ένα δεδομένο σύστημα χωρικής αναφοράς σε διαφορετικά κανάλια και χρονικά διαστήματα. Μέσω της υπηρεσίας ο χρήστης ανακτά όλα τα δεδομένα, σύμφωνα με τα κριτήρια και το χρονικό εύρος που καθορίζει, υπολογίζει τα στατιστικά στοιχεία αυτών των δεδομένων και λαμβάνει το αποτέλεσμα με τη μορφή ενός αντικειμένου JSON. Παράδειγμα χρήσης, είναι η υποβολή ερωτήματος στην υπηρεσία για τη μέση τιμή και την κατανομή των τιμών NDVI για ένα πολύγωνο που αντιπροσωπεύει μια περιοχή πρασίνου της Περιφέρειας σε ένα ορισμένο χρονικό εύρος προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση των φυτών.